Dwukolorowy sernik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten serniczek z pewnością zadowoli miłośników lekkich ciast.

Składniki:

  • ● 20 dag maślanych herbatników
    ● 9 dag masła
    ● 65 dag twarogu półtłustego lub tłustego
    ● 1,5 łyżki soku z cytryny
    ● 150 ml śmietany kremówki (lub jogurtu naturalnego)
    ● 3/4 szkl. cukru pudru (lub drobnego cukru kryształu) + 1 łyżka
    ● 2 czubate łyżki żelatyny
    ● kilka kropli olejku śmietankowego
    ● 25 dag malin (mogą być mrożone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dwukolorowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciastka rozkruszamy na
    pył (w malakserze lub wałkiem).
    Dodajemy roztopione
    i ostudzone masło. Wyrabiamy masę i wylepiamy dno
    tortownicy o śr. 22 cm. Wstawiamy
    do lodówki.
  • 2. Twaróg miksujemy z cukrem,
    sokiem z cytryny
    i kremówką. Żelatynę rozpuszczamy
    w 1/3 szklanki
    gorącej wody. Ciepłą wlewamy
    do masy, cały czas
    miksując.
  • 3. Maliny przebieramy, myjemy
    i osączamy. Miksujemy.
    Ewentualnie przecieramy,
    aby usunąć pestki.
    Mieszamy z łyżką cukru.
  • 4. Masę twarogową dzielimy
    na dwie nierówne części.
    Do mniejszej wlewamy
    olejek śmietankowy, mieszamy.
    Do większej dodajemy
    mus malinowy i dokładnie
    mieszamy.
  • 5. Białą masę wlewamy na
    herbatnikowy spód. Wierzch
    wygładzamy. Odstawiamy,
    by stężała. Wykładamy masę malinową. Sernik wstawiamy
    na co najmniej 8 godzin
    do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować