Dwukolorowy mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czekolady połamać na kawałki do osobnych pojemniczków, dodać po połowie śmietany i rozpuścić w kąpieli wodnej.
2.Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem, a białka ubić na sztywno z kryształem. Wystudzone czekolady najpierw wymieszać z połową żółtek, a następnie delikatnie połączyć z połową białek. Do pucharków wlać mus z ciemnej czekolady i nałożyć po łyżce konfitury wiśniowej.
3.Przykryć musem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
4.Orzechy wymieszać z masłem, cukrem i mlekiem i podsmażyć na złoty kolor. Wyłożyć na deskę do krojenia i wystudzić. Schłodzony deser ozdobić konfiturą wiśniową i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego :)
Komentarze