Dwukolorowy mus czekoladowy

0 (0 ocen)

Delikatny, puszysty deser

Składniki:

  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
    1 tabliczka białej czekolady
    1 mała śmietana (200g)
    najlepiej 30%, ale 12% też może być
    4 jajka
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki cukru kryształu
    dodatkowo:
    1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
    5 dkg orzechów włoskich
    1 łyżka masła
    1 łyżka mleka
    1 łyżka cukru

Dwukolorowy mus czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekolada w kąpieli wodnej 1. Czekolady połamać na kawałki do osobnych pojemniczków, dodać po połowie śmietany i rozpuścić w kąpieli wodnej.
  • Mus czekoladowy z konfiturą 2. Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem, a białka ubić na sztywno z kryształem. Wystudzone czekolady najpierw wymieszać z połową żółtek, a następnie delikatnie połączyć z połową białek. Do pucharków wlać mus z ciemnej czekolady i nałożyć po łyżce konfitury wiśniowej.
  • Dwukolorowy mus czekoladowy 3. Przykryć musem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
  • Dwukolowoy mus czekoladowy 4. Orzechy wymieszać z masłem, cukrem i mlekiem i podsmażyć na złoty kolor. Wyłożyć na deskę do krojenia i wystudzić. Schłodzony deser ozdobić konfiturą wiśniową i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego :)

Porady

Można użyć dowolnego rodzaju czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy