dwukolorowy jabłecznik z gruszką

4.99 (183 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Jesień to czas szarlotek i jabłeczników. Na myśl o szarlotce chyba wszyscy mamy przed oczami kruchą szarlotkę pieczoną przez babcię. I nie znam osoby, która by takiej nie lubiła. Ale dziś zachęcam do zrobienia ciasta z jabłkami trochę inaczej: na puszystym cytrynowo-kakaowym cieście, z dodatkiem gru

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • *foremka 23*28 cm
    Składniki:
    na ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    60 g mąki ziemniaczanej
    350 g masła
    5 jajek
    1,5 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    łyżka kakao
    skórka z cytryny
    dodatkowo:
    4 jabłka
    2 gruszki
    1/2 łyżeczki cynamonu
    1 łyżka cukru
    na lukier:
    4 łyżki cukru pudru
    łyżka wrzątku
Wystaw ocenę:

4.99 (183 ocen)

Dwukolorowy jabłecznik z gruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie ucierając dodawać po żółtku. Dodać mieszankę mąk i wmieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej części dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny. Jabłka i gruszki obrać, zetrzeć, zasypać cukrem i cynamonem, poddusić i przestudzić. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Na dnie rozłożyć jasne ciasto, następnie owoce i ciemne ciasto. Piec w 180*C około 45 minut. Po wystudzeniu polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować