• Dwukolorowy biszkopt przekładany masą budyniową i galaretką

    Dodane przez: Konto nieaktywne

  • Przekładaniec, który kryje w sobie wiele smakowitych niespodzianek

  • Składniki

    Ciemny biszkopt : 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 7 jajek, 1 i 1/2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jasny biszkopt : 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa : 2 szklanki mleka, 20 dkg masła, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru

    Ponadto : galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Na ciemny biszkopt ubić białka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na jasny biszkopt ubić białka, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni. Na masę budyniową ugotować budyń na mleku, dodać cukier. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń. Ostudzony ciemny biszkopt przekroić wzdłuż. Galaretką przygotować według przepisu na opakowaniu. W jasnym biszkopcie wykroić szklanką dziurki. Na ciemnym płacie biszkopta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem z dziurkami. Zalać tężejącą galaretką. Rozsmarować pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować.

  • Rady

    Użyć blaszki o wymiarach 37 x 25 cm.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Konto nieaktywne

Konto nieaktywne

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-05-28T09:19:27+02:00

2914 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »