Dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.* mąki przesiewamy * drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce * gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości * ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao * stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedno po drugim
2.* ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały) * zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
3.* gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem) * pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)
bez migdałów, ślimaczki nadają się na 3 fazę dukana
Komentarze