Dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

pyszne pełnoziarniste ślimaczki

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej + 2 łyżki do zaczynu + mąka do podsypania
    1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej + 2 łyżki do zaczynu + mąka do podsypania
    3 jajka
    słodzik
    odrobina soli
    żurawina
    migdały (płatki)
    2 łyżki kakao (dodatkowo można dodać przyprawę do piekarnika)
    1/4 szklanki ciepłego mleka
    1/2 szklanki ciepłej wody
    1/4 opakowania drożdży
    2 białka

Dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijasy2 1. * mąki przesiewamy
    * drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce
    * gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości
    * ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao
    * stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedno po drugim
  • zawijasy2 2. * ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu)
    (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały)
    * zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
  • zawijasy5 3. * gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem)
    * pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni

    z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy