Dobre śniadanie to podstawowy przepis na udany dzień :)Z tych proporcji wyszły mi 4 naleśniki, na średniej patelni, ale spokojnie można je podwoić czy potroić
Dwukolorowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce łączymy mąkę, proszek, cynamon i cukier. Mieszamy.
2.Robimy na środku 'dziurę' , wbijamy jajko i wlewamy mleko. Po raz kolejny dokładnie mieszamy.
3.Rozgrzewamy patelnię. Na mały spodeczek wlewamy 1 łyżkę stołową oleju i rozprowadzamy trochę oleju pędzelkiem na patelni.
4.Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy pół chochelki masy, tak żeby się rozprowadziła dobrze po całej powierzchni patelni , a placek nie był zbyt gruby.
5.Smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy na drugą stronę. Smażymy kolejną minutę i zdejmujemy z patelni. Natłuszczamy patelnię i drugiego naleśnika smażymy tak samo.
6.Teraz do masy dosypujemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy żeby się połączyło z resztą masy. Smażymy tak samo jak poprzednie dwa.
7.Jemy z krążkami świeżej gruszki oraz z jogurtem greckim 'posypanym' brzoskwinią
Komentarze