Dwukolorowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Dobre śniadanie to podstawowy przepis na udany dzień :)Z tych proporcji wyszły mi 4 naleśniki, na średniej patelni, ale spokojnie można je podwoić czy potroić

  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pełnoziarnista: 40 gramów
    - cukier trzcinowy: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 2 szczypty
    - cynamon: 3 łyżeczki
    - mleko: 100 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - gruszka: 0.5 sztuki
    - jogurt grecki light: 2 łyżki
    - brzoskwinia z puszki: 0.5 sztuki
    - kakao: 1 łyżka

Dwukolorowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce łączymy mąkę, proszek, cynamon i cukier. Mieszamy.
  • 2. Robimy na środku 'dziurę' , wbijamy jajko i wlewamy mleko. Po raz kolejny dokładnie mieszamy.
  • 3. Rozgrzewamy patelnię. Na mały spodeczek wlewamy 1 łyżkę stołową oleju i rozprowadzamy trochę oleju pędzelkiem na patelni.
  • 4. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy pół chochelki masy, tak żeby się rozprowadziła dobrze po całej powierzchni patelni , a placek nie był zbyt gruby.
  • 5. Smażymy przez ok. 2 minuty, przewracamy na drugą stronę. Smażymy kolejną minutę i zdejmujemy z patelni. Natłuszczamy patelnię i drugiego naleśnika smażymy tak samo.
  • 6. Teraz do masy dosypujemy łyżkę kakao i dokładnie mieszamy żeby się połączyło z resztą masy. Smażymy tak samo jak poprzednie dwa.
  • 7. Jemy z krążkami świeżej gruszki oraz z jogurtem greckim 'posypanym' brzoskwinią

    SMACZNEGO

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy