Dwukolorowe kruche ciasteczka

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis króluje w mojej rodzinie od lat, piekła je moja babcia. Ciasteczka są bardzo kruche, rozpływają się w ustach. Trochę pracochłonne ale warto je upiec, idealne do porannej kawy czy też herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg mąki + 1 łyżka
    6 żółtek
    1 kostka masła
    1 opakowanie śmietany 18% - 330 ml
    1 kostka smalcu
    1 opakowanie proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 łyżka kakao
    Szczypta soli
    Na posypkę: 2 łyżki cukru trzcinowego, 1 opakowanie cukru waniliowego
    1 białko
    Papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Dwukolorowe kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dwukolorowe kruche ciasteczka 1. 1.Mąkę przesiać przez sitko, dodać proszek do pieczenia, wymieszać nożem dokładnie. Następnie dodać schłodzone masło, smalec, cukier, żółtka, szczyptę soli- posiekać wszystkie składniki nożem, podzielić na pół. Do jednej części dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao. Obie części szybko zagnieść, włożyć do folii i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.(najlepiej podzielić oba ciasta na połówki).
  • 2. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm, pociąć na paseczki o szerokości 1 cm, następnie zrolować w rulon. W czasie wałkowania ciasto podsypać mąką, ponieważ ciasto jest tłuste. Podobnie postąpić z ciastem ciemnym. 2. 2. Schłodzone jasne ciasto rozwałkować na placek o grubości około 2-3 mm, pociąć na paseczki o szerokości 1 cm, następnie zrolować w rulon. W czasie wałkowania ciasto podsypać mąką, ponieważ ciasto jest tłuste. Podobnie postąpić z ciastem ciemnym.
  • Dwukolorowe kruche ciasteczka 3. Ułożyć ruloniki ciasta ciemne z jasnym po 5 lub 4 ruloniki, docisnąć do siebie, radełkiem pociąć na kawałki około 10 cm. Z ruloników kształtować też różne formy ciasteczek.
  • Dwukolorowe kruche ciasteczka 4. Formę do pieczenia ciastek wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciasteczka w pewnej odległości gdyż ciasteczka podczas pieczenia urosną. Posmarować białkiem, posypać wymieszanymi cukrami(cukier waniliowy z cukrem trzcinowym). Ja użyłam też jako posypki sezamu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 15-20 minut.

Porady

1. Do ciasta ciemnego można dodać łyżeczkę czekolady.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować