DWUKOLOROWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

0 (0 ocen)

To ciasto to smak mojego dzieciństwa , przepis przejęłam po mojej babci i mamie.Kiedy tylko przychodzi sezon na śliwki bardzo często gości w moim domu i znika tak szybko jak szybkie jest jego wykonanie :-)

Składniki:

  • SKŁADNIKI CIASTO:

    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    3 całe jajka
    200g masła
    2-3 łyżki śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki ciemnego kakao
    tłuszcz do formy
    bułka tarta do formy

    MASA BUDYNIOWA:

    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    3 szklanki mleka
    1 łyżeczka masła

    1kg śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę , proszek do pieczenia przesiać przez sito.Dodać cukier,jajka ,masło,śmietanę i szybko zagnieść .Podzielić na dwie równe części.Jedna z części podzielić jeszcze raz na pół , do 1/2 z małych części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.Jasną i ciemna część schłodzić w lodówce. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blasze.Ze śliwek usunąć pestki . Podzielone na połówki śliwki wyłożyć na ciasto skórkami do dołu . Budyń ugotować na mleku dodając cukier i masło . Przestudzony budyń wylać na śliwki . Schłodzone części ciasta zetrzeć na tarce na przemian (tak żeby powstała szachownica) , jako ostatnią warstwę . Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 min . Gotowe ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować