To ciasto to smak mojego dzieciństwa , przepis przejęłam po mojej babci i mamie.Kiedy tylko przychodzi sezon na śliwki bardzo często gości w moim domu i znika tak szybko jak szybkie jest jego wykonanie :-)
Składniki:
SKŁADNIKI CIASTO:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
3 całe jajka
200g masła
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki ciemnego kakao
tłuszcz do formy
bułka tarta do formy
Dwukolorowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę , proszek do pieczenia przesiać przez sito.Dodać cukier,jajka ,masło,śmietanę i szybko zagnieść .Podzielić na dwie równe części.Jedna z części podzielić jeszcze raz na pół , do 1/2 z małych części dodać kakao i jeszcze raz zagnieść.Jasną i ciemna część schłodzić w lodówce. Większą część ciasta rozwałkować i ułożyć na wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blasze.Ze śliwek usunąć pestki . Podzielone na połówki śliwki wyłożyć na ciasto skórkami do dołu . Budyń ugotować na mleku dodając cukier i masło . Przestudzony budyń wylać na śliwki . Schłodzone części ciasta zetrzeć na tarce na przemian (tak żeby powstała szachownica) , jako ostatnią warstwę . Piec w temperaturze 180 stopni ok. 45 min . Gotowe ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem .
Komentarze