Dwukolorowe ciasto ze śliwkami

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami, idealne do kawy lub herbaty.

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże jajka
    1 łyżka octu
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżeczki domowego cukru waniliowego
    300 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    180 ml oleju roślinnego (użyłam rzepakowego)
    1 łyżka gorzkiego kakao
    1 łyżka wody
    600 g śliwek węgierek (lub innych owoców)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Jajko

Dwukolorowe ciasto ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, przekroić na połówki i usunąć pestki.
  • 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Do jajek dodać ocet. Ubić mikserem na szybkich obrotach, stopniowo dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy jajka będą dobrze ubite, dodawać stopniowo mąkę z proszkiem i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec ubijania dodać olej.
  • 3. 2/3 ciasta przelać do formy (u mnie 31x21 cm). Do pozostałej części ciasta dodać kakao i łyżkę wody, zmiksować. Ciemne ciasto przełożyć na jasne i za pomocą patyczka zrobić na cieście kilka ósemek. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek (skórkami do dołu). Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować