Dwukolorowe ciasto z migdałami i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy wszystkie składniki. W dużej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli i cukrami na puszystą masę. Dodajemy porcjami na przemian mąkę i mleko. Następnie wsypujemy proszek do pieczenia i wlewamy olej.
2.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta. Rozsmarowujemy. Do drugiej połowy wsypujemy kakao i mieszamy, aż masa będzie jednolita. Wsypujemy połowę płatków migdałowych. Wylewamy na jasne ciasto i robimy esy- floresy. Posypujemy odsączonymi wiśniami. Delikatnie wciskamy je w ciasto. Posypujemy resztą płatków migdałowych . Pieczemy ok. 40 minut.
Porady
Ciasto można polać polewą czekoladową lub dodać kawałki czekolady do ciasta.
Ciasto powinno być gęste i zwarte. Gy wylejemy na nie polowi łyżkę wody lub mleka powinna się rozpłynąć, a nie wpaść w ciasto.
Komentarze