Dwukolorowa babka z serem

4.91 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszna babka, która będzie ozdobą świątecznego stołu lub deserem do codziennej kawy.

Składniki:

  • Masa biało-czarna: 3 szkl.mąki pszennej+2 łyżki
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao
    200g roztopionego masła
    szklanka wody

    Masa serowa: 400g sera(u mnie z wiaderka)
    2 jajka
    5 łyżek cukru
    cukier waniliowy
    100g masła
    1op. budyniu waniliowego
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.91 (191 ocen)

Dwukolorowa babka z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pianę zmiksuj z żółtkami 1. Masa biało czarna: ubić pianę z białek, dalej ubijając połączyć z cukrem i żółtkami. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.Na przemian dodawać roztopione, ostudzone masło i wodę, wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki pszennej.
  • masę wkładaj na przemian porcjami 2. Masa serowa: miękkie masło utrzeć z cukrami i jajkami na puszystą masę. Łyżkami dodawać ser i budyń, połączyć. Do formy na babkę ( u mnie silikonowa o śr.24 cm) wkładać na przemian porcjami: ciasto jasne, ciemne i serowe, wyrównać powierzchnię.
  • 3. Babkę piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 160st.( do tzw.suchego patyczka). Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować