Gołąbki z mięsnym farszem w czerwonej i włoskiej kapuście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Syte, smaczne gołąbki zawijane w kapustę włoską i czerwoną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 12 liści młodej kapusty włoskiej
    9 liści młodej kapusty czerwonej

    Farsz:
    800 g mielonego mięsa
    150 g obranej cebuli
    3 ząbki świeżego czosnku
    450 g suchego ryżu
    sól, pieprz czarny, vegeta, chilli- do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Gołąbki z mięsnym farszem w czerwonej i włoskiej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • młoda czerwona kapusta 1. Wybieramy młodą, zdrową czerwoną kapustę. Myjemy.
  • młoda kapusta włoska 2. Wybieramy młodą, zdrową kapustę włoską. Myjemy.
  • sparzony liść kapusty włoskiej 3. Liście z kapusty włoskiej oddzielamy na pojedyncze, zaparzamy w osolonym wrzątku kilka min. Wycinamy z nich twardy nerw.
  • sparzanie czerwonej kapusty 4. Tak samo postępujemy z kapustą czerwoną.
    Jeśli główka jest mala wkładamy ją do garnka w całości, wycinamy ze środka głąb. Do wody wlewamy nieco octu, aby utrzymać piękny fioletowy kolor.
  • ryż suchy 5. Przygotowanie farszu:
    Suchy ryż płukamy w zimnej wodzie. Gotujemy w osolonym wrzątku na półmiękko. Odcedzamy. Wykładamy do miski i najlepiej gorący mieszamy z pozostałymi składnikami, tj mięsem, warzywami.
  • zmielone mięso woł.- wieprz. 6. Mięso surowe myjemy, kroimy na kawałki, mielimy w maszynce do mięsa. Tak samo mielimy czosnek i cebulę.
  • ryż z mięsem 7. Mięso mieszamy z ugotowanym gorącym ryżem. Doprawiamy do smaku przyprawami.
  • farsz na liściu kapusty włoskiej 8. Na każdy liść nakładamy porcję przygotowanego farszu.
  • zwijanie liścia z farszem 9. Liść zwijamy, najpierw 2 boki do środka.
  • zwinięty liść kapusty włoskiej 10. A potem ciasno w rulonik.
  • zwinięty gołąbek z kapusty czerwonej 11. Tak samo postępujemy z czerwoną kapustą.
  • gołąbki poukładane w rondlu 12. Gotowe gołąbki układamy ciasno, ale obie kapusty- osobno w płaskich rondlach. Na dno układamy liście kapusty.
  • poukładane w rondlu gołąbki z czerwonej kapusty 13. I tak samo postępujemy z gołąbkami z czerwonej kapusty.
  • gołąbki z przyprawami i koncentratem pomidorowym 14. Gołąbki posypujemy przyprawami do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy- według uznania.
  • gołąbki czerwone w rondlu 15. Tak samo robimy w przypadku kapusty czerwonej.
  • duszenie gołąbków w rondlu 16. Gołąbki w rondlach zalewamy wrzątkiem. Przykrywamy, dusimy do miękkości.
  • gołąbki z czerwonej kapusty 17. Gołąbki podajemy na obiad jako samodzielne, syte danie z pieczywem lub ziemniakami. Polewamy wytworzonym sosem, zagęszczonym śmietaną lub z keczupem.
  • gołąbki z kapusty włoskiej 18. Smacznego :)

Porady

Mięso mielone może być wołowo- wieprzowe lub drobiowe, albo mieszane. Ja czasem dodaję mięso ugotowane z rosołu. Mięso z ryżem możemy przesmażyć krótko, ale nie ma takiej potrzeby, bo gotowe gołąbki będziemy jeszcze dusić w sosie. Ryż możemy zastąpić dowolną kaszą, np perłową lub pęczakiem. Do farszu możemy dodać grzyby. Kapusty młodej, nowej nie parzymy zbyt długo. Liście nie mogą być zbyt miękkie, ani mocno nasiąknięte wodą, bo będą się rozrywać podczas zawijania z farszem. Danie można odgrzewać oraz zamrażać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Kapusta Kapusta włoska Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować