ciasto dla ulubionych gości :)słodkie z orzechami ziemnymi.
1 min
Składniki:
1.Biszkopty (2 sztuki)
składniki na 1 biszkopt:
- 4 jajka
-1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
2. Masa jasna i ciemna ( różnią się rodzajem czekolady)
składniki na jedną masę:
300 ml śmietany kremówki 36%
pół szklanki pełnego mleka w proszku
250 g białej czekolady ,mleczna czekolada
125 g serka mascarpone, schłodzonego
120 g podpieczonych i drobno posiekanych orzeszków ziemnych
1.1.jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.Pieczemy w tortownicy 25-30 minut w 180C.
2.podgrzać śmietanę kremówkę, do momentu wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać mleko w proszku, wymieszać do gładkości. Dodać połamaną w kostki czekoladę i. Wymieszać, by czekolada się roztopiła.
Po rozpuszczeniu czekolady i otrzymaniu gładkiej masy , odłożyć do wystudzenia.
Po wystygnięciu ubić na sztywno jak bitą śmietanę ,dodać serek mascarpone i orzeszki.
Obie masy robimy tak samo i w takich samych ilościach składników ,z tym że do jednej masy dajemy białą a do drugiej mleczną czekoladę.
Z biszkoptów robimy 4 blaty i przekładamy
-biszkopt-masa ciemna-biszkopt-maca jasna-biszkopt masa ciemna -biszkopt -masa jasna (pokrywamy nią górę i boki ciasta)
Przystrajamy kawałkami Michałów lub orzeszków.
Biszkopt oczywiście nasączamy gorzką herbatą przed nałożeniem masy.
Tort trzymać w lodówce.Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Porady
Przed nałożeniem masy na biszkopt nie trzymamy jej w lodówce robi się zbyt gęsta i ciężko ją rozsmarować na biszkopcie.
Komentarze