Duże makaronowe muszle nadziewane szpinakiem z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i odcedzamy.
2.Przygotowujemy sos pomidorowy: posiekaną cebulę szklimy, razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy zioła, koncentrat i wodę, aby sos nabrał odpowiedniej gęstości. Chwilę dusimy i odstawiamy.
3.Przygotowujemy masę szpinakową: mrożony szpinak dusimy na patelni do odparowania płynu. Kiedy odrobinę przestygnie dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy
4.Połowę sosu wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ponadziewane muszle. Wlewamy następnie pozostały sos i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.
Podajemy gorące, choć przestudzone też sa bardzo smaczne.
Komentarze