Duże makaronowe muszle nadziewane szpinakiem z fetą

5 (163 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszne, są hitem każdego spotkania!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - duze makaronowe muszle: 30 sztuk
    - szpinak mrożony rozdrobniony: 1 sztuka
    - feta: 1 sztuka
    - koncentrat pomidorowy: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - ząbek czosnku: 2 sztuki
    - ser żółty starty: 20 dekagramów
    - zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie): 1 łyżka
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Duże makaronowe muszle nadziewane szpinakiem z fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • muszle 1. Muszle gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i odcedzamy.
  • sos 2. Przygotowujemy sos pomidorowy: posiekaną cebulę szklimy, razem z drobno pokrojonym czosnkiem, dodajemy zioła, koncentrat i wodę, aby sos nabrał odpowiedniej gęstości. Chwilę dusimy i odstawiamy.
  • masa szpinakowa 3. Przygotowujemy masę szpinakową: mrożony szpinak dusimy na patelni do odparowania płynu. Kiedy odrobinę przestygnie dodajemy rozdrobnioną fetę i mieszamy do uzyskania gładkiej masy
  • nadziane muszle 4. Połowę sosu wlewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy na nim ponadziewane muszle. Wlewamy następnie pozostały sos i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.
    Podajemy gorące, choć przestudzone też sa bardzo smaczne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować