Duszony zając z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, zalać zsiadłym mlekiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie wyjąć mięso z zalewy, starannie wytrzeć, obrać z błon, oddzielić mięso od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić krótko mięso, przełożyć je do rondla. Pieczarki obrać i pokroić, dodać do mięsa razem z wcześniej posiekaną cebulą. Podlać niewielką ilością zimnej wody, przykryć i dusić. Gdy mięso, będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze