Duszony zając z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

porcje dla 4 osób :

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • przodek i udziec zająca, 2 ząbki czosnku, 1 litr zsiadłego mleka, 2 cebule, 50 dkg pieczarek, 2 łyżki masła, łyżka mąki, 1/2 szklanki gęstej śmietany, pieprz, sól

Duszony zając z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Czosnek obrać i rozetrzeć z solą, zalać zsiadłym mlekiem i odstawić na 15 minut. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć mięso i włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie wyjąć mięso z zalewy, starannie wytrzeć, obrać z błon, oddzielić mięso od kości i pokroić na niewielkie kawałki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić krótko mięso, przełożyć je do rondla. Pieczarki obrać i pokroić, dodać do mięsa razem z wcześniej posiekaną cebulą. Podlać niewielką ilością zimnej wody, przykryć i dusić. Gdy mięso, będzie miękkie, wlać śmietanę roztrzepaną z mąką, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy