DUSZONY SCHAB Z RODZYNKAMI

4.48 (162 ocen)

  • 2 godz.

Sos, który powstaje podczas duszenia tego schabu ma wyśmienity kwaśno-słodki smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg schabu środkowego bez kości
    sól, pieprz, cukier
    majeranek
    czosnek w proszku
    około 6 garści rodzynek
    olej
Wystaw ocenę:

4.48 (162 ocen)

Duszony schab z rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć, ponakłuwać widelcem, natrzeć przyprawami: solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem.
  • 2. Na środku przez całą długość mięsa naciąć kieszeń, którą następnie wypełnić rodzynkami. Dwie garście rodzynek odłożyć.
  • 3. Na głębokiej patelni (może być też garnek) rozgrzać tłuszcz i obsmażyć schab ze wszystkich stron na rumiano. Następnie dolać wodę, tyle aby około 1/4 mięsa była pod wodą, wrzucamy do tego pozostałe rodzynki.
  • 4. Gdy to się zagotuje, doprawić solą, pieprzem, można dodać też jeszcze majeranek i czosnek do sosu.
  • 5. Schab dusimy pod przykryciem około 2 godzin. Na koniec próbujemy sos i dodajemy ewentualnie cukier do smaku.

Porady

Smakuje wyśmienicie zarówno jako danie obiadowe na ciepło, jak również na zimno do kanapek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować