Domowa wędlina jest znacznie smaczniejsza i zdrowsza niż ze sklepu, dlatego często podaję schab mojej córce.
12 godz.
Składniki:
1-1,2 kg schabu bez kości
2 łyżki majeranku
Marynata:
2szkl wody
1,5dag soli peklowej
0,5 dag soli
3 ząbki czosnku
2 listki laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
Duszony schab z majerankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki marynaty zagotować, wystudzić. Mięso nastrzyknąć marynatą ze wszystkich stron, zalać resztą zalewy, przykryć, odstawić na 12h do lodówki. Co kilka godzin można obracać mięso. Schab wyjąć z marynaty, natrzeć majerankiem, dusić na wodzie przez 1,5h. Kroić jak wędlinę zupełnie wystudzony.
Komentarze