Duszony kurczak i ziemniaki zapiekane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odciąć skrzydełka (grubszą kość pozostawić). Przekroić wzdłuż mostka i odciąć oba filety wraz ze skórą.
2.Następnie od korpusu odkroić udka i przekroić na pół (korpus i skrzydełka można wykorzystać do przygotowania wywaru). Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Jedną gałązkę odłożyć, resztę posiekać.
3.Filety i udka oprószyć solą i pieprzem. Imbir i czosnek obrać. Pokroić w małe
kawałki lub paski. Cytrynę sparzyć i pokroić w plastry. Na głębokiej patelni żaroodpornej rozgrzać oliwę z oliwek.
4.Cytrynę, czosnek i imbir poddusić na małym ogniu (nie powinny się zrumienić).
Wyjąć i odłożyć. Na tłuszcz po duszeniu włożyć kurczaka skórą do spodu. Zrumienić na średnim ogniu. Odwrócić i podsmażyć. Wyłożyć na półmisek.
5.Marchew, selera, pietruszkę i cebule obrać, pokroić w plastry podobnej grubości. Podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa wraz z odłożoną cytryną,
imbirem i czosnkiem. Dodać masło i wymieszać.
6.Włożyć gałązkę natki i mięso wraz z tłuszczem, który pozostał na półmisku. Wsypać rodzynki i wlać wino. Odparowywać ok. 4 minut. Ewentualnie doprawić. Piec ok. 40 minut w temp. 170 °C (z termoobiegiem).
7.Zapiekanka: ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ok. 1-cm kostkę. Cebule i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na roztopionym na patelni żaroodpornej maśle. Doprawić solą i pieprzem.
8.Do cebuli dodać ziemniaki. Wymieszać. Wlać śmietankę. Doprawić solą,
pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Szpinak umyć i osączyć. Włożyć do ziemniaków. Chwilę dusić. Patelnię zdjąć z ognia.
9.Ser pokroić w plastry i rozłożyć na warzywach. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wyłożyć na ser. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
do temperatury 160 °C (z termoobiegiem).
10.Kurczaka wyjąć z sosu. Filety pokroić na trzy części. Rozłożyć po porcji mięsa
na talerzach. Do sosu wlać śmietankę. Wsypać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Polać mięso.
Komentarze