Duszony kurczak i ziemniaki zapiekane ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Do tego dania polecam wyśmienitą sałatkę z rukoli skropioną orzechowym dressingiem. Smacznego!

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • KURCZAK DUSZONY W WINIE:
    - kurczak: 1.3 kilograma
    - natka pietruszki (gałązka): 2 sztuki
    - imbir (3-cm kawałek): 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - cytryna: 0.5 sztuki
    - oliwa z oliwek: 30 mililitrów
    - marchewka: 1 sztuka
    - seler: 50 gramów
    - pietruszka: 1 sztuka
    - cebula: 2 sztuki
    - masło: 40 gramów
    - rodzynki królewskie: 70 gramów
    - białe wino wytrawne: 300 mililitrów
    - śmietanka 30%: 40 mililitrów
    - sól i pieprz do smaku: 1 szczypta
    ZAPIEKANKA:
    - ziemniaki: 300 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 3 ząbki
    - masło: 40 gramów
    - sól, pieprz gałka muszkatołowa do smaku: 1 szczypta
    - śmietanka 30%: 400 mililitrów
    - szpinak (liście): 140 gramów
    - ser pleśniowy kozi: 60 gramów
    - pomidory koktajlowe: 5 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszony kurczak i ziemniaki zapiekane ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odciąć skrzydełka (grubszą kość pozostawić). Przekroić wzdłuż mostka i odciąć oba filety wraz ze skórą.
  • krok2 2. Następnie od korpusu odkroić udka i przekroić na pół (korpus i skrzydełka można wykorzystać do przygotowania wywaru). Natkę pietruszki umyć i osuszyć. Jedną gałązkę odłożyć, resztę posiekać.
  • krok3 3. Filety i udka oprószyć solą i pieprzem. Imbir i czosnek obrać. Pokroić w małe
    kawałki lub paski. Cytrynę sparzyć i pokroić w plastry. Na głębokiej patelni żaroodpornej rozgrzać oliwę z oliwek.
  • krok4 4. Cytrynę, czosnek i imbir poddusić na małym ogniu (nie powinny się zrumienić).
    Wyjąć i odłożyć. Na tłuszcz po duszeniu włożyć kurczaka skórą do spodu. Zrumienić na średnim ogniu. Odwrócić i podsmażyć. Wyłożyć na półmisek.
  • krok5 5. Marchew, selera, pietruszkę i cebule obrać, pokroić w plastry podobnej grubości. Podsmażyć na tłuszczu po smażeniu mięsa wraz z odłożoną cytryną,
    imbirem i czosnkiem. Dodać masło i wymieszać.
  • krok6 6. Włożyć gałązkę natki i mięso wraz z tłuszczem, który pozostał na półmisku. Wsypać rodzynki i wlać wino. Odparowywać ok. 4 minut. Ewentualnie doprawić. Piec ok. 40 minut w temp. 170 °C (z termoobiegiem).
  • krok7 7. Zapiekanka: ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ok. 1-cm kostkę. Cebule i czosnek obrać i pokroić w małą kostkę. Zeszklić na roztopionym na patelni żaroodpornej maśle. Doprawić solą i pieprzem.
  • krok8 8. Do cebuli dodać ziemniaki. Wymieszać. Wlać śmietankę. Doprawić solą,
    pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Szpinak umyć i osączyć. Włożyć do ziemniaków. Chwilę dusić. Patelnię zdjąć z ognia.
  • krok9 9. Ser pokroić w plastry i rozłożyć na warzywach. Pomidory umyć, osuszyć i przekroić na pół. Wyłożyć na ser. Piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym
    do temperatury 160 °C (z termoobiegiem).
  • krok10 10. Kurczaka wyjąć z sosu. Filety pokroić na trzy części. Rozłożyć po porcji mięsa
    na talerzach. Do sosu wlać śmietankę. Wsypać natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Polać mięso.
  • krok11 11. Obok mięsa rozłożyć po porcji ziemniaczano-szpinakowej zapiekanki. Danie ewentualnie udekorować listkami natki pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Szpinak Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować