chłodnik z duszonymi warzywami

0 (0 ocen)

Chłodnik w nieco odmienionej wersji - z warzyw duszonych na oliwie. Zupa pachnąca rozmarynem i natką pietruszki, o przyjemnym aromacie imbiru i gałki muszkatołowej. Jako płynna baza - jogurt grecki. Do tego składnik obowiązkowy - jajko na twardo. Pyszne danie na upalne dni.

Składniki:

  • 1 średnia młoda cukinia (300g)
    2 większe pomidory (łącznie 350g)
    1 duży pęczek rzodkiewki (łącznie 200g)
    12 cm-owy kawałek pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanego rozmarynu
    3 - 4 łyżki oliwy
    400 g jogurtu naturalnego typu greckiego 10%
    1 łyżeczka imbiru mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    gałka muszkatołowa mielona do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chłodnik z duszonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszony chłodnik 1. W garnku rozgrzać oliwę, dołożyć posiekanego pora oraz pokrojoną w małą kostkę cukinię. Wsypać imbir i szczyptę gałki muszkatołowej. Dusić 5 min.
  • Duszony chłodnik 2. Po tym czasie dołożyć pokrojone w małą kostkę pomidory, wymieszać i dusić 10 - 15 min.
  • Duszony chłodnik 3. Następnie dodać rzodkiewkę pokrojoną w półplastry. Całość dusić jeszcze 5 min.
  • Duszony chłodnik 4. Warzywa wystudzić, dodać zioła, wlać jogurt - wymieszać. Całość doprawić do smaku. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

Porady

Zupę podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować