Duszony boczniak z karkówką i ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 350 g boczniaka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1/4 papryki
    sól
    pieprz
    200 ml śmietany 22%
    masło do smażenia

    karkówka w plastrach
    musztarda
    sól
    pieprz

Duszony boczniak z karkówką i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę zamarynować, solą, pieprzem i posmarować z obu stron musztardą, odstawić w chłodne miejsce.
    Boczniaka pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę.
    Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić cebulkę i czosnek, dodać boczniaka i paprykę, smażyć aż odparują płyny, następnie podlać wodą, ok 0,5 szkl , dodać przyprawy i przykryć.
    Dusić ok 20 min. Na koniec dodać śmietanę i pogotować jeszcze chwilę.
    Karkówkę usmażyć na złoty kolor, można na patelni grillowej.
    Podać z ziemniaczkami z wody.
    Do przybrania i posypania użyłam bazylii i gałązki hyzopu.

Komentarze

Podobne przepisy