Duszonki, czyli góralski bunclok

4.31 (198 ocen)

  • 4 godz.

Ćwierkające w ogrodzie wróble co roku przypominają mi o zbliżającej się majowej tradycji: ognisko, na którym wraz ze znajomymi robimy duszonki. Nasza regionalna nazwa tej potrawy, to bunclok.

  • 4 godz.

Składniki:

  • Specjalny kociołek do duszonek (tzw. bunclok) lub garnek z grubym dnem i pokrywką, którą będzie można szczelnie zamknąć. Sposób "po polsku": zadrutować pokrywkę. Też wychodzi ;)

    Na garnek o pojemności ok. 7 litrów:
    3 kg ziemniaków,
    1 kg marchewki,
    0,5 kg cebuli
    pół główki czosnku
    Opcjonalnie: kalafior, pieczarki, pietruszka - wg upodobań
    300 g boczku ze skórą
    400 g łopatki
    pół główki kapusty + kilka dużych zewnętrznych liści
    Kostka smalcu
    Pęczek koperku
    sól, pieprz, papryka, kminek mielony, kostki rosołowe, trzy łyżki oleju
    1/2 szkl wody
Wystaw ocenę:

4.31 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszonki, czyli góralski bunclok - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej odkroić skórę z boczku, boczek i łopatkę pokroić w niezbyt drobną kostkę, czosnek obrać i zmiażdżyć w prasce lub zetrzeć na tarce, dodać do mięsa, przyprawić (sól, pieprz, papryka), wymieszać z olejem i zostawić w lodówce na noc.
  • 2. Ziemniaki, marchewkę, cebulę, ewentualnie inne warzywa obrać i pokroić w plastry. Ziemniaki przełożyć do osobnej miski, pozostałe warzywa można wymieszać.
    Z główki kapusty oderwać zewnętrzne liście tak, aby się nie porwały. Pół główki poszatkować.
  • 3. Na spód garnka położyć skórkę z boczku (stroną tłustą do dołu), ścianki garnka wysmarować niezbyt grubo smalcem. Liście kapusty ułożyć na dnie i ściankach kociołka. Wsypywać na przemian: 1/3 porcji ziemniaków(przyprawić obficie solą, pieprzem, pokruszoną kostką rosołową, koperkiem), następnie połowę porcji mięsa, warzyw, poszatkowaną kapustę, wszystko ciasno ugnieść i znów 1/3 porcji ziemniaków (przyprawić), resztę mięsa, warzyw, kapusty, na sam wierzch porcja ziemniaków (przyprawić, ugnieść). Resztę smalcu pokroić w plastry i rozłożyć równomiernie na górze. Wlać pół szklanki wody. Na samą górę położyć jeszcze jeden liść kapusty.
  • 4. Kociołek lub garnek szczelnie przykryć i postawić na niewielkim ognisku. Płomienie nie mogą być zbyt duże, w przeciwnym razie dół potrawy będzie spalony, a góra jeszcze niegotowa.
    Po ok. 40 minutach można otworzyć kociołek i delikatnie przemieszać zawartość. Gdy zacznie obłędnie pachnieć, trzeba uzbroić się jeszcze ok. 30-40 min w cierpliwość. Całość będzie gotowa po 1,5 - 2 godz, w zależności od ogniska.

Porady

Podany przepis można modyfikować, dodając ulubione przyprawy (rozmaryn, tymianek, oregano) i składniki, które powinny być jednak twarde. Nie polecam jednak piersi z kurczaka, ponieważ mięso wychodzi za suche, ani dodatku miękkich warzyw, jak pomidory czy cukinia - za szybko się rozgotowują. W przypadku braku miejsca na ognisko można postawić garnek na dużym grillu, wtedy jednak trzeba zdecydowanie częściej mieszać potrawę. Obieranie i krojenie warzyw zajmuje dużo czasu, ale staje się dobrą zabawą, gdy znajomi również pomagają!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-20% na wybrane produkty
-20% na wybrane produkty
Rabat 20% na kolczyki oraz akc... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
+
-20% na wybrane produkty
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% na kolczyki oraz akcesoria przy zakupach za min. 299 zł. Rabat 20% na zegarki do 8 000 zł. Szczegóły w salonach i na wkruk.pl

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO24
Zobacz
-25% na wszystko
-25% na wszystko
Rabat 25% na całą ofertę MEFEM... więcej»
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
+
-25% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ25
Zobacz
do -25% w sklepie basiclab.shop
do -25% w sklepie basiclab.shop
Rabat na wszystko dostępny na... więcej»
Zobacz
+
do -25% w sklepie basiclab.shop
Online

Rabat na wszystko dostępny na www.basiclab.shop. Promocje nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
-20% przy zakupach za min. 150 zł
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Rabat 20% dla wszystkich klien... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
+
-20% przy zakupach za min. 150 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat 20% dla wszystkich klientów przy zakupach za min. 150 zł. Oferta obowiązuje w sklepach stacjonarnych oraz na www.calzedonia.com, nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły w sklepach i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO20
Zobacz
-30% na wszystko
-30% na wszystko
Skorzystaj z rabatu na cały as... więcej»
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
+
-30% na wszystko
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu na cały asortyment, również na produkty przecenione! Oferta dostępna w butiku przy ul. Kopernika 53a w Łodzi i na fiore.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:ZAKUPY30
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski

To może cię zainteresować