Duszone żeberka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zaskakuję męża nowymi daniami, bo wyznaję zasadę przez żołądek do serca. Sprawdza się.

Składniki:

  • ● 60 dag żeberek
    ● cebula
    ● 1 dag kminku
    ● 2 dag mąki
    ● sól
    ● olej do smażenia

Duszone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i osuszamy. Kroimy w kawałki. Oprószamy solą i mąką. Podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Następnie przekładamy do garnka i posypujemy kminkiem. Podlewamy 1/2 szklanki wody i dusimy ok. 30 minut.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w plastry. Rumienimy na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa. Przekładamy do żeberek i dusimy kolejne 30 minut. W razie potrzeby podlewamy wodą.

Porady

Żeberka można także obficie oprószyć ziołami prowansalskimi lub suszoną szałwią, a następnie odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2012

Komentarze

Podobne przepisy