Duszone żeberka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Kruche mięso łatwo odchodzące od kości.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
    3 cebule
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    granulowany czosnek
    kminek mielony ( płaska łyżeczka )
    3 ziela angielskie
    2 liście laurowe
    0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
    szczypta chilli
    1 łyżeczka papryki węgierskiej lub słodkiej
    masło klarowane do smażenia mięsa
    2 łyżki mąki

Duszone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, usuwamy tłuszcz i dzielimy na kawałki z 2 kostkami. Mięso nacieramy sola, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej. Następnie mięso obsmażamy partiami do ładnego zrumienienia.
    W garnku zagotowujemy wodę, ok 1,5 litra. Wrzucamy do niej ziele angielskie i liście laurowe oraz kminek, dorzucamy mięso. Na patelni po smażeniu żeberek, szklimy cebule pokrojone w kostkę i przerzucamy do gotującego się mięsa.
    Całość gotujemy ok 1, 5 - 2 godziny. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu: chilli, paprykę węgierską, czubrycę i sól. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Chwilę gotujemy.Podajemy z ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy