Duszone żeberka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy, usuwamy tłuszcz i dzielimy na kawałki z 2 kostkami. Mięso nacieramy sola, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Najlepiej zrobić do dzień wcześniej. Następnie mięso obsmażamy partiami do ładnego zrumienienia.
W garnku zagotowujemy wodę, ok 1,5 litra. Wrzucamy do niej ziele angielskie i liście laurowe oraz kminek, dorzucamy mięso. Na patelni po smażeniu żeberek, szklimy cebule pokrojone w kostkę i przerzucamy do gotującego się mięsa.
Całość gotujemy ok 1, 5 - 2 godziny. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu: chilli, paprykę węgierską, czubrycę i sól. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Chwilę gotujemy.Podajemy z ziemniakami.
Komentarze