Duszone warzywa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To wspaniały przepis ze zdrowej diety śródziemnomorskiej. Danie smaczne i lekkie, w sam raz na lato.

Składniki:

  • ● 3 papryki czerwone
    ● 3 papryki żółte
    ● 2 papryki zielone
    ● 40 dag cukinii
    ● 2 kalarepki
    ● 8 czerwonych cebulek dymek
    ● 5 łyżek oliwy z oliwek
    ● zioła prowansalskie
    ● sól, pieprz

Duszone warzywa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy. Z papryki
    wykrawamy gniazda nasienne, kalarepkę obieramy, cebulki
    dymki oczyszczamy.
  • 2. Papryki i kalarepę kroimy
    w niedużą kostkę, cukinię (ze
    skórką) w półplasterki, a cebulę
    w piórka.
  • 3. Na patelnię wlewamy oliwę
    z oliwek. Gdy się lekko rozgrzeje,
    wkładamy warzywa i dusimy
    pod przykryciem do miękkości
    (ok. 25 min), co jakiś czas mieszamy.
    Przyprawiamy do smaku
    solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi,
    przekładamy do ogrzanej
    salaterki i podajemy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Komentarze

Podobne przepisy