Duszone śliwki do mięsa

4.48 (180 ocen)

  • 20 min

Duszone śliwki są wspaniałym dodatkiem do pieczonych mięs i drobiu

  • 20 min

Składniki:

  • 500g węgierek
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka ziaren kolendry
    kilka gałązek tymianku
    1 ząbek czosnku
    świeżo mielony pieprz
    szczypta chilli
    sól morska do smaku
    100ml wody
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy

Duszone śliwki do mięsa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki wypestkować, umieścić w garnku, zalać wodą, dusić kilka minut, dodać miód, gotować na małym ogniu bez przykrycia, aż sok nieco odparuje. Dodać posiekany czosnek, utłuczone w moździerzu ziarna kolendry, chilli, pieprz, tymianek, posolić do smaku, delikatnie wymieszać, żeby owoce nie rozpady się za mocno. Dusić pod przykrywką 3-4 minuty. Podawać na ciepło z pieczonym mięsem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować