Duszone pieczarki z cebulką i koperkiem

4.5 (182 ocen)

  • 10 min

Szybka i tania przystawka doskonała do mięs różnego rodzaju, pyszna na ciepło i na zimno

  • 10 min

Składniki:

  • 250g małych pieczarek
    pół cebuli
    2 łyżki masła klarowanego
    ząbek czosnku
    sól
    pieprz
    zielony koperek
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Dodatki

Duszone pieczarki z cebulką i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki dokładnie umyć, oczyścić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić pieczarki, doprawić. Dodać przeciśnięty przez praskę lub pokrojony w maleńką kostkę czosnek, dusić na małym ogniu pod przykryciem. Drugą łyżkę masła rozgrzać na kolejnej patelni, wrzucić cebulę pokrojoną na pióra i zeszklić, doprawić solą i pieprzem. Dodać do pieczarek i razem dusić jeszcze 10 min. Przyozdobić koperkiem zielonym lub natką pietruszki. Można podawać jako przystawkę do mięs, świetnie sprawdza się też w kuchni bezmięsnej, do placków ziemniaczanych lub ziemniaków i jajka sadzonego :) Smacznego!

Porady

Jeśli wolisz kuchnię bez tłuszczu, zamiast masła możesz dusić cebulę i pieczarki w małej ilości wody pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować