• Duszone opieńki z cebulą

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Idealne jako dodatek do pieczonych mięs, kotletów, jajecznicy.

  • Składniki

    0,5 - 1kg opieniek
    2 cebule
    listek laurowy
    ziele angielskie
    świeży mielony pieprz
    olej do smażenia
    sól / przyprawa uniwersalna (ewentualnie kostka grzybowa)

  • Sposób przygotowania

    1.
    Duszone opieńki - krok 1

    Grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Podzielić na mniejsze części, jeżeli mamy duże grzyby. Opłukane grzyby, wrzucić na gotująca się wodę i gotować od 30 min do 60 min. Grzyby podczas gotowania zmienią kolor (taka ich natura)

    2.
    Duszone opieńki - krok 2

    Ugotowane opieńki wylać na sito i odcedzić. Cebulkę obrać, pokroić w pióra, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec dodać opieńki i dusić jeszcze ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, szkola_babci, grzyby, opieńki tania_kuchnia
  • 3 komentarze

    • PJJ4444
      2012-10-17T21:11:12+02:00 PJJ4444
      Droga Kasiu.
      Gratuluję mnóstwa pomysłów na wykorzystanie opiniek w kuchni.
      Ja również czesto je używam ale wyłącznie w marynatach lub do sosiku.
      Proszę o pomoc bo chciałbym zamrozić też troszkę na "późniejsze kucharzenie", jak mrozić opieńki by nie straciły smaku i konsystencji?
      Pozdrawiam serdecznie
    • Katarzyna Janeczko
      2012-10-17T21:21:16+02:00 Katarzyna Janeczko
      Ja chwilę gotuję, odcedzam, studzę i porcjuję do woreczków. Część segreguję,bo np większe, pocięte kapelusze używam później do sosów, a mniejsze grzybki do zup lub zapiekanek.
      Jak mi są szybko potrzebne, to mam je pod ręką na zawołanie. Gotuję w garnku wodę, wrzucam zamrożone grzyby na wrzątek (oczywiście bez worka :)), chwilę gotuję, odcedzam i polewam zimną wodą na sicie, jeżeli nie mam czasu na to by stygły. Fajna sprawa. Polecam :)))
      Pozdrawiam.
    • evita0007
      2012-10-18T08:49:52+02:00 evita0007
      Ja lubie je w krokietach z jajem :D Idealne połaczenie i do tego czerwony barszczyk i full wypas :-)

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 418

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-30T15:02:58+02:00

2846 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »