• Duszone opieńki z cebulą

    Dodane przez: Katarzyna Janeczko

  • Idealne jako dodatek do pieczonych mięs, kotletów, jajecznicy.

  • Składniki

    0,5 - 1kg opieniek
    2 cebule
    listek laurowy
    ziele angielskie
    świeży mielony pieprz
    olej do smażenia
    sól / przyprawa uniwersalna (ewentualnie kostka grzybowa)

  • Sposób przygotowania

    1.
    Duszone opieńki - krok 1

    Grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Podzielić na mniejsze części, jeżeli mamy duże grzyby. Opłukane grzyby, wrzucić na gotująca się wodę i gotować od 30 min do 60 min. Grzyby podczas gotowania zmienią kolor (taka ich natura)

    2.
    Duszone opieńki - krok 2

    Ugotowane opieńki wylać na sito i odcedzić. Cebulkę obrać, pokroić w pióra, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec dodać opieńki i dusić jeszcze ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, szkola_babci, grzyby, opieńki tania_kuchnia
  • 8 komentarzy
    • PJJ4444
      2012-10-17T21:11:12+02:00 PJJ4444
      Droga Kasiu.
      Gratuluję mnóstwa pomysłów na wykorzystanie opiniek w kuchni.
      Ja również czesto je używam ale wyłącznie w marynatach lub do sosiku.
      Proszę o pomoc bo chciałbym zamrozić też troszkę na "późniejsze kucharzenie", jak mrozić opieńki by nie straciły smaku i konsystencji?
      Pozdrawiam serdecznie
    • Katarzyna Janeczko
      2012-10-17T21:21:16+02:00 Katarzyna Janeczko
      Ja chwilę gotuję, odcedzam, studzę i porcjuję do woreczków. Część segreguję,bo np większe, pocięte kapelusze używam później do sosów, a mniejsze grzybki do zup lub zapiekanek.
      Jak mi są szybko potrzebne, to mam je pod ręką na zawołanie. Gotuję w garnku wodę, wrzucam zamrożone grzyby na wrzątek (oczywiście bez worka :)), chwilę gotuję, odcedzam i polewam zimną wodą na sicie, jeżeli nie mam czasu na to by stygły. Fajna sprawa. Polecam :)))
      Pozdrawiam.
    • evita0007
      2012-10-18T08:49:52+02:00 evita0007
      Ja lubie je w krokietach z jajem :D Idealne połaczenie i do tego czerwony barszczyk i full wypas :-)
    • luna19
      2014-09-21T17:48:49+02:00 luna19
      a po cóż takie długie gotowanie? ja często smazę je w cieście wogóle bez gotowania?
    • Katarzyna Janeczko
      2014-09-21T18:59:08+02:00 Katarzyna Janeczko
      Renia, bo to zależy kto jak w domu miał ''nagadane'' :) moja mama gotowała je 1,5 godziny a ja od 15 do 30 min. Surowych też bym się nie bała ale u mnie w domu nie zjedzą. Tak mam od pokoleń i tak pewnie zostanie :)
    • luna19
      2014-09-21T19:11:30+02:00 luna19
      :) bywa ... moja ciotka nawet pieczarki gotuje a ja opieńki często robię maczane wcieście nleśnikowym i smażone , albo wrzucam na masełko z cebulką, podsmażam, dodaję śmietanę i gotowe.
      Opieńki tez suszę i tłukę na mączkę którą dodaję do sosów i zup . :)

      jeśli nie chcą to sama troszeczkę spróbuj jeśli nie boisz sie obalania mitów
    • Gość
      2014-10-12T12:48:06+02:00 mila-ada (gość) IP: 89.70.*.*
      we wszystkich książkach o grzybach jest napisane, że opieńki nadają sie do spożycia wyłącznie po obróbce termicznej, ponieważ wtedy wytraca się z nich toksyna. Zatem nie odważyłabym się jeść nie obgotowanych.
    • Gość
      2014-10-23T20:37:32+02:00 gość IP: 79.184.*.*
      Mama miała świętą rację! Opieńka, choć smaczny grzybek, zawiera substancje trujące, które wytrącają się dopiero po min. 20 minutach gotowania lub duszenia. Zalecane jest też odlanie pierwszej wody. Radziłbym też pamiętać, że wiele toksyn lubi się kumulować w organiźmie i dają o sobie znać dopiero po jakimś czasie. Życzę smacznych i zdrowo przyrządzonych grzybków!

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Katarzyna Janeczko 433

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-09-30T15:02:58+02:00

6523 odwiedzin


Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »