Duszone kiełbaski z soczewicą

0 (0 ocen)

Lubię mało skomplikowane, łatwe do przyrządzenia dania jednogarnkowe. Duszone kiełbaski z soczewicą to pomysł na proste, smaczne i pożywne danie. Podane z chlebem lub ziemniaczkami zasmakuje każdemu. W książce Gordona Ramsaya przeczytałam, że jest to tradycyjne danie kuchni włoskiej ;)

Składniki:

  • 8 krótkich kiełbasek
    2 marchewki
    4 laski selera naciowego
    3 ząbki czosnku
    2 puszki soczewicy
    1 liść laurowy
    2 gałązki świeżego tymianku
    Ok. 0,5l bulionu (może być z kostki drobiowej)
    Sól, pieprz, pieprz cayenne
    Natka pietruszki
    Olej

Duszone kiełbaski z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaski przekroić wzdłuż i podsmażyć z każdej strony na złoty kolor. Posypać pieprzem cayenne i odłożyć.
    Marchewki obrać i wraz z selerem pokroić w plastry na ukos. Warzywa wrzucić na tłuszcz po kiełbasie. Dodać posiekany czosnek. Zalać rosołem, dodać liść laurowy i gałązki tymianku. Dusić, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać kiełbasę i soczewicę. Na koniec dusić razem jeszcze około 10min. Doprawić sola i pieprzem do smaku.
    Na talerzu posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy