Duszona wieprzowina z bakłażanem

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Przygotowanie potrawy wymaga trochę pracy, jednak końcowy efekt wynagradza czas spędzony w kuchni.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 6 plastrów wieprzowiny (szynka lub łopatka)
    garść suszonych grzybów
    100 ml półwytrawnego czerwonego wina
    mała śmietana 18-proc.
    kilka kropel sosu teriyaki
    cebula
    2 bakłażany
    kilka plastrów żółtego sera (najlepiej z przyprawami)
    12 dag sera camembert
    10 dag niebieskiego sera pleśniowego
    oliwa
    szczypta ziół prowansalskich
    przyprawa uniwersalna
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ser

Duszona wieprzowina z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy i osuszamy. Skrapiamy sosem i oprószamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawa uniwersalną i smażymy 5 minut na rozgrzanej oliwie. Następnie
    podlewamy 200 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy mięso i grzyby. Dusimy ok. godziny. Wlewamy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Zabielamy
    śmietaną i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.
  • 2. Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Zioła prowansalskie i szczyptę przyprawy uniwersalnej mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy plastry bakłażana
    z jednej strony. Odstawiamy.
  • 3. Żółty ser kroimy w kawałki wielkości plastrów bakłażana, a sery pleśniowe w nieco mniejsze plastry. Bakłażany wkładamy posmarowaną stroną
    na rozgrzaną oliwę i rumienimy. Odwracamy i przykrywamy serami: żółtym, camembertem i z niebieską pleśnią. Przykrywamy i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy do mięsa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Wieprzowina Bakłażan

Notka redakcyjna

PP_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować