Przygotowanie potrawy wymaga trochę pracy, jednak końcowy efekt wynagradza czas spędzony w kuchni.
1 godz. 30 min
Składniki:
6 plastrów wieprzowiny (szynka lub łopatka)
garść suszonych grzybów
100 ml półwytrawnego czerwonego wina
mała śmietana 18-proc.
kilka kropel sosu teriyaki
cebula
2 bakłażany
kilka plastrów żółtego sera (najlepiej z przyprawami)
12 dag sera camembert
10 dag niebieskiego sera pleśniowego
oliwa
szczypta ziół prowansalskich
przyprawa uniwersalna
sól, pieprz
Duszona wieprzowina z bakłażanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy. Skrapiamy sosem i oprószamy pieprzem. Odstawiamy na 30 minut. Cebulę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Posypujemy przyprawa uniwersalną i smażymy 5 minut na rozgrzanej oliwie. Następnie
podlewamy 200 ml wody. Gdy zacznie wrzeć, wkładamy mięso i grzyby. Dusimy ok. godziny. Wlewamy wino i dusimy jeszcze kilka minut. Zabielamy
śmietaną i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy.
2.Bakłażany myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Zioła prowansalskie i szczyptę przyprawy uniwersalnej mieszamy z 3 łyżkami oliwy. Smarujemy plastry bakłażana
z jednej strony. Odstawiamy.
3.Żółty ser kroimy w kawałki wielkości plastrów bakłażana, a sery pleśniowe w nieco mniejsze plastry. Bakłażany wkładamy posmarowaną stroną
na rozgrzaną oliwę i rumienimy. Odwracamy i przykrywamy serami: żółtym, camembertem i z niebieską pleśnią. Przykrywamy i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy do mięsa.
Komentarze