duszona słodka kapusta

4.45 (179 ocen)

  • 20 min

Doskonały dodatek do drugiego dania. Smaczna na ciepło i zimno. Czasem dodaję do niej grzyby, tym razem wersja bez. Moja mama robi taką często, ja wtedy, kiedy mi z czegoś zostaje biała kapusta.

  • 20 min

Składniki:

  • 1 duża marchewka
    1/2 główki białej kapusty
    1/2 cebuli
    2 ząbki czosnku
    sól
    biały pieprz
    2 łyżki oleju
    ziele angielskie
    liść laurowy
    koperek
Wystaw ocenę:

4.45 (179 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Duszona słodka kapusta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę zeszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucić do osolonej wody, dodać liścia laurowego, ziele i gotować około 10 minut. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju na złoto. Dodać odsączoną kapustę z marchewką. Czosnek drobno posiekać lub zetrzeć, dodać do kapusty, przyprawić solą i pieprzem, na koniec dodać koperek. Dusić kilka minut, aż kapusta będzie rumiana.

Porady

Kapustę zamiast gotować można także nasolić i odcisnąć- tak też smakuje dobrze, jest bardziej chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować