Duszona młoda kapustka zasmażana z koperkiem

4.5 (140 ocen)

  • 30 min

ponieważ wiosna nastała, a na straganach pojawiły się młode kapusty, stwierdziłam że czas zrobić młodą kapustkę, u nas na obiad klasycznie ze schabowym była mmmmm niebo w gębie

  • 30 min

Składniki:



  • główka młodej kapusty-1szt
    cebula-1szt
    pęczek koperku-1szt
    liść laurowy-1szt
    ziele angielskie-2-3szt
    olej-2łyżki
    maka-1-1,5łyżki
    sok z cytryny-1łyżka
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Duszona młoda kapustka zasmażana z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, przekrawamy na ćwiartki i drobno szatkujemy. Następnie wkładamy do garnka zalewamy ok 1-1.5 szkl. wody, lekko solimy i gotujemy 5-10 min (ja gotowałam 5 bo kapusty są bardzo miękkie). na patelnię wlewamy olej, wrzucamy pokrojoną cebulkę i szklimy. Następnie do cebuli dodajemy mąkę i mieszamy, chwilkę podsmażamy mieszając. Do cebuli z mąką przekładamy kapustę z wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy przez ok 10min. Gdy woda ciut odparuje możemy przykryć pokrywka ale nie zapominajmy o mieszaniu co jakiś czas. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy pokrojony pęczek koperku(nie żałować ma być go dużo) mieszamy i gotowe.Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować