Duszona łopatka na ostro

0 (0 ocen)

  • 60 min

W przepisach na domowe mięso najlepsza jest moja mama, dlatego ostatnio biorąc z niej przykład przygotowałam duszoną łopatkę na ostro.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki
    papryka ostra, sól, pieprz naturalny
    mąka do obtoczenia mięsa
    olej do smażenia
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    około 500 ml przegotowanej wody lub bulionu
    mąką do zagęszczenia sosu

Duszona łopatka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę pokroić na plastry, jak na kotlety i rozbić tłuczkiem.
    Posypać solą, pieprzem i papryką z dwóch stron.
    Na głębszej patelni rozgrzać olej, a w tym czasie mięso obtoczyć w mące.
    Kłaść mięso na olej, zrumienić z obu stron i odłożyć na chwilę.
    Cebulę pokroić w pół plasterki, czosnek w plasterki - wrzucić na olej po mięsie i podsmażyć,
    Dodać mięso, zalać wodą lub bulionem - gotować aż będzie miękkie min. 30 minut.
    Przed podaniem można sos zagęścić mąką.
    Podałam z kaszą gryczaną i mizerią.

Komentarze

Podobne przepisy