W przepisach na domowe mięso najlepsza jest moja mama, dlatego ostatnio biorąc z niej przykład przygotowałam duszoną łopatkę na ostro.
60 min
Składniki:
1 kg łopatki
papryka ostra, sól, pieprz naturalny
mąka do obtoczenia mięsa
olej do smażenia
2 cebule
2 ząbki czosnku
około 500 ml przegotowanej wody lub bulionu
mąką do zagęszczenia sosu
Duszona łopatka na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę pokroić na plastry, jak na kotlety i rozbić tłuczkiem.
Posypać solą, pieprzem i papryką z dwóch stron.
Na głębszej patelni rozgrzać olej, a w tym czasie mięso obtoczyć w mące.
Kłaść mięso na olej, zrumienić z obu stron i odłożyć na chwilę.
Cebulę pokroić w pół plasterki, czosnek w plasterki - wrzucić na olej po mięsie i podsmażyć,
Dodać mięso, zalać wodą lub bulionem - gotować aż będzie miękkie min. 30 minut.
Przed podaniem można sos zagęścić mąką.
Podałam z kaszą gryczaną i mizerią.
Komentarze