Duszona kapusta z pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.: kapustę kiszoną namoczyć na kilka godzin, następnie odsączyć, jeśli jest grubo siekana pokroić nożem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Olej podgrzać dodać cebulę i dusić 5 minut do lekkiego skruszenia. Pieczarki opłukać, pokroić na drobne płatki, dodać do cebuli. Dusić jeszcze całość około 10 minut. Pokrojoną kapustę dodać do pieczarek. Marchew i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach również dodać do kapusty. Dodać również suszone śliwki. Całość podlać 1 szklanką przegotowanej, letniej wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz(ziele i pieprz kilka ziaren), majeranek i dusić pod przykryciem, często mieszając do miękkości składników. Jeśli nadmiar wody odparuje, należy dolać. Kapusta ma być wilgotna, nie sucha. Doprawić solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Smażyć jeszcze całość około 5 minut.
Porady
Do kapusty podczas duszenia można dodać 1 łyżkę masła.
Komentarze