Duo pieczary

0 (0 ocen)

  • 20 min

Spróbowałam zrobic zapiekane pieczarki ale z innym farszem niz spotykam w dostępnych przepisach

  • 20 min

Składniki:

  • 2 duże pieczarki,
    6 łyżek cukinii startej
    1 cebula biała,
    2 łyżki oleju do smażenia,
    2 serki topione trójkąciki ziołowe,
    sól do smaku,
    pieprz do smaku,
    1 plaster sera zółtego,
    2 plastry cukinii,
    przyprawa do sałatek w młynku

Duo pieczary - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki duże pozbawiamy ogonków.
    Następnie ogonki ścieramy na tarce jarzynowej.
    Łyżeczką wydrążamy trochę wnętrza grzybów.
    Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebule.
    Dodajemy pieczarki ( ogonki i to co wydrążyliśmy) i startą na tarce jarzynowej cukinie odciśnięta od soku.
    Solimy, pieprzymy .
    Smażymy aż nadmiar płynu odparuje.
    Pod koniec zawartość patelni rozcieramy z dwoma serkami ziołowymi.
    Wypełniamy farszem wydrążone kapelusze.
    Przykrywamy plastrem sera, a następnie plastrem cukini. Posypujemy przyprawa do sałatek po wierzchu cukinii.
    Zapiekamy zawinięte w folię aluminiową, w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy