Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Dwukolorowy makaron z wieprzowiną i szpinakiem - w dwukolorowym sosie

  • 45 min

Składniki:

  • 70g mięsa wieprzowego (ja użyłam plastrów schabu)
    300g śmietany 30%
    żółte spaghetti 30sztuk
    zielone (bazyliowe) spaghetti - 30sztuk
    2 kulki (małe) szpinaku mrożonego
    2 ząbki czosnku
    mała cebulka
    sól, pieprz
    1/2 łyżeczki wegety
    olej kujawski z czosnkiem

Duo pasta z wieprzowiną i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • duo pasta2 1. Makarony wrzucamy do gotującej, lekko osolonej wody - gotujemy al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku z dwiema łyżkami śmietany - blendujemy na "papkę". Mięso kroimy w małe kawałki, cebulkę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju czosnkowego, wrzucamy mięso i cebulkę, doprawiamy wegetą i rumienimy z dwóch stron. Gdy mięso jest gotowe, wlewamy resztę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Sos ma odparować i zrobić się kremowy!
  • 2. Gdy makaron jest gotowy, wyciągamy go z wody (nie polewamy zimną wodą!) i od razu wrzucamy na patelnię. Mieszamy. Połowę makaronu nakładamy na talerz. Do drugiej części makaronu dodajemy szpinak - mieszamy dokładnie, i nakładamy na talerz obok pierwszego makaronu. Można posypać parmezanem, przyozdobić natką z pietruszki.

Porady

dodatkowo można dodać drobno posiekane orzechy lub migdały :)

Komentarze

Podobne przepisy