duńskie ślimaczki

0 (0 ocen)

  • 60 min

od lat jeżdżę do Danii smakują mi tamtejsze wypieki,ale w Polsce niestety takich nie ma dlatego prezentuję pierwszy przepis postaram się o więcej :)

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    100 gr masła
    50 ml mleko
    50gr drożdże
    15 gr cukru
    800 gr mąki
    MASA:
    150 gr masło
    20 gr cukru
    2 łyżki cynamonu

Duńskie ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozpuścić masło w ciepłym mleku jak ostygnie do temp. pokojowej dodać drożdże , dodać cukier i mąkę wyrobić na elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem do wyrośnięcia na 40 min. W między czasie zrobić nadzienie:
    wystarczy wymieszać składniki
    Ciasto rozwałkować na dwa prostokąty ok 20x30 cm każdą
    Posmarować masą i zwinąć w rulon szerszą stroną do szerszej. Gdy uzyskamy taki walec należy troche schłodzić ciasto żeby się lepiej kroiło
    Następnie pokroić w plastry grubości 1 cm i położyć na blachę na płasko
    Powinny wyglądać jak ślimaki :)

Porady

polewa jest dowolna można polukrować lub polać czekolada lub posypka lub wymieszać polewę z posypką

Komentarze

Podobne przepisy