Duńskie bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".
Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, stopionego masła, soli i 1,5 łyżki cukru, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić na małą kosteczkę, wymieszać z cynamonem.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm, posmarować stopionym masłem, posypać równomiernie jabłkami. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie pokroić na 9 części.
Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
Komentarze