duńskie bułeczki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

wspaniałe krucho- drożdżowe ciastka, z jabłkami i cynamonem, do tego banalnie łatwe i szybkie w wykonaniu, idealne :)

  • 60 min

Składniki:

  • 270 gram mąki pszennej
    1,5 łyżki cukru
    20 gram drożdży
    0,5 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    100 gram stopionego, schłodzonego masła
    nadzienie:
    2 średnie jabłka
    1/3 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki cukru
    40 gram stopionego, schłodzonego masła
    rozbełtane jajo do posmarowania
    gruby cukier do posypania na górę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Duńskie bułeczki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki, odstawić w ciepłe miejsce do "ruszenia".

    Wyrośnięty rozczyn dodać do mąki, stopionego masła, soli i 1,5 łyżki cukru, wyrobić gładkie jednolite ciasto, odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

    Jabłka obrać, pokroić na małą kosteczkę, wymieszać z cynamonem.

    Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, wywałkować na prostokąt o wymiarach 40x25 cm, posmarować stopionym masłem, posypać równomiernie jabłkami. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę, następnie pokroić na 9 części.

    Drożdżówki poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie bułeczki posmarować rozkłóconym jajem, posypać grubym cukrem i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190 stopni, do zezłocenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować