Przepis na tę zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'',oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany.Zupa wyszła bardzo pyszna i delikatna w smaku.
60 min
Składniki:
1 duży por
1 cebula
20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )
4 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka masła
1 szklanka śmietany 18 %
sól i pieprz do smaku
Duńska zupa serowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Por obieramy z wierzchnich liści,odcinamy część zieloną.Cebulę obieramy.
Warzywa myjemy i osuszamy.
2.Następnie warzywa kroimy w cienkie półplasterki.
3.W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
4.Serki topione przekładamy do miski,wlewamy około pół szklanki gorącej wody i mieszamy aż serki się rozpuszczą.Następnie do serków dajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
5.Serki wraz ze śmietaną wlewamy do zupy,chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6.Gorącą zupę nalewamy na talerze i posypujemy startym serem żółtym.
Komentarze