Duńska zupa serowo-porowa

5 (140 ocen)

  • 60 min

Przepis na tę zupę znalazłam w książce kucharskiej ,,Kuchnia skandynawska'',oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany.Zupa wyszła bardzo pyszna i delikatna w smaku.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 duży por
    1 cebula
    20 dag serka topionego ( u mnie kremowy )
    4 szklanki bulionu warzywnego
    1 łyżka masła
    1 szklanka śmietany 18 %
    sól i pieprz do smaku

    dodatkowo:
    15 dag startego żółtego sera
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ser

Duńska zupa serowo-porowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Por obieramy z wierzchnich liści,odcinamy część zieloną.Cebulę obieramy.
    Warzywa myjemy i osuszamy.
  • 2. Następnie warzywa kroimy w cienkie półplasterki.
  • 3. W garnku rozgrzewamy masło,wrzucamy pokrojone warzywa i chwilę przesmażamy,następnie wlewamy gorący bulion i gotujemy do miękkości.
  • 4. Serki topione przekładamy do miski,wlewamy około pół szklanki gorącej wody i mieszamy aż serki się rozpuszczą.Następnie do serków dajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
  • 5. Serki wraz ze śmietaną wlewamy do zupy,chwilę zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Gorącą zupę nalewamy na talerze i posypujemy startym serem żółtym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować