Dufinki z miodowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce mieszamy płynny miód z ostrą papryką oraz solą. Dokładnie nacieramy 2/3 marynaty kurczaka i odkładamy na minimum dwie godziny do lodówki.
Ugotowane, gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, świeżo startą gałkę, sól, masło oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.
Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy niewielkie dufinki.
(wyjdzie ich dużo, w sam raz dla czterech osób... i podjadaczy. ;D)
Kurczaka wstawiamy na 180 stopni, grzanie z dołu, termoobieg na 45 minut, następnie przewracamy mięso, smarujemy resztą marynaty i zmieniamy ustawienia - teraz kolejne 45 minut, grzanie z dołu i termoobieg.
Piętnaście minut przed końcem pieczenia wkładamy na górę pierwszą blachę dufinków, ustawiamy grzanie z góry, 200 stopni, jak się zrobią złote, wstawiamy drugą.
Komentarze