Dufinki z miodowym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wyjątkowy obiad, który smakuje małym i dużym. ;)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na dufinki:

    500 g ugotowanych ziemniaków
    4 wiejskie jajka
    6 łyżek mąki
    50 g masła
    pół startej gałki muszkatołowej
    pół łyżeczki soli

    Dodatkowo:

    4 udka z kurczaka
    4 łyżki miodu
    2 łyżeczki ostrej, wędzonej papryki
    2 łyżeczki soli
    2 arkusze papieru do pieczenia
    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dufinki z miodowym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce mieszamy płynny miód z ostrą papryką oraz solą. Dokładnie nacieramy 2/3 marynaty kurczaka i odkładamy na minimum dwie godziny do lodówki.

    Ugotowane, gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką na najmniejszych oczkach. Dodajemy jajka, świeżo startą gałkę, sól, masło oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.

    Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia i za pomocą szprycy wyciskamy niewielkie dufinki.
    (wyjdzie ich dużo, w sam raz dla czterech osób... i podjadaczy. ;D)

    Kurczaka wstawiamy na 180 stopni, grzanie z dołu, termoobieg na 45 minut, następnie przewracamy mięso, smarujemy resztą marynaty i zmieniamy ustawienia - teraz kolejne 45 minut, grzanie z dołu i termoobieg.

    Piętnaście minut przed końcem pieczenia wkładamy na górę pierwszą blachę dufinków, ustawiamy grzanie z góry, 200 stopni, jak się zrobią złote, wstawiamy drugą.

    Podajemy z ulubioną surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mięso Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować