Ciasto z jabłkami i bananami z dodatkiem ajerkoniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puch, następnie kolejno dodawać żółtka i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę. Mikser ustawić na najmniejsze obroty i na przemian dodawać mąkę i białka. Tak wymieszane ciasto podzielić na dwie części.
Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć jasne ciasto i wyrównać powierzchnię, do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao, utrzeć. Następnie wyłożyć na ciasto jasne, jabłko i banany obrać i pokroić na grubsze plasterki, dodać do ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec przez około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.
Z mleka ugotować budyń, pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć dodając na przemian budyń i ajerkoniak. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao.
Komentarze