Ciasto z jabłkami i bananami z dodatkiem ajerkoniaku

0 (0 ocen)

  • 60 min

Połączenie bananów, jabłek, dwukolorowego ciasta, budyniu i ajerkoniaku dało pyszne połączenie.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:

    - 1 kostka miękkiego masła lub margaryny

    - 3/4 szklanki cukru

    - cukier waniliowy

    - 6 żółtek

    - 6 białek

    - 2 szklanki maki tortowej

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    - 2 łyżki kakao

    - 2 łyżki śmietany 12%

    - 1 duże jabłko

    - 3 dojrzałe banany

    Masa:

    - 400 ml mleka

    - 1 budyń śmietankowy lub waniliowy z cukrem

    - 150 g miękkiego masła lub margaryny

    - 3 łyżki ajerkoniaku

    - kakao do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami i bananami z dodatkiem ajerkoniaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrami na puch, następnie kolejno dodawać żółtka i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywną pianę. Mikser ustawić na najmniejsze obroty i na przemian dodawać mąkę i białka. Tak wymieszane ciasto podzielić na dwie części.
    Dużą, prostokątną formę (36x24 cm) lekko wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć jasne ciasto i wyrównać powierzchnię, do drugiej części ciasta dodać śmietanę i kakao, utrzeć. Następnie wyłożyć na ciasto jasne, jabłko i banany obrać i pokroić na grubsze plasterki, dodać do ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika (170 stopni) i piec przez około 40-45 minut. Po tym czasie ciasto wystudzić.
    Z mleka ugotować budyń, pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć dodając na przemian budyń i ajerkoniak. Tak przygotowany krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować