Drożdżowy zawijas

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Pyszne ciasto drożdżowe z orzechową wkładką

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Na dwie keksówki o wym. 25x10.5cm

    1 szklanka mleka letniego
    0.5 kg mąki
    1/4 szklanki oleju
    1/5 roztopionej kostki margaryny lub masła
    1 całe jajko
    2 żółtka
    6 dkg drożdży
    4 łyżki cukru
    połowa małej buteleczki aromatu pomarańczowego lub cytrynowego
    małe opakowanie rodzynek

    Masa orzechowa:
    2 białka
    szklanka zmielonych orzechów włoskich
    2 łyżki cukru

    Wierzch:
    4 łyżki mleka, cukier kryształ do posypki po wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy zawijas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do letniego mleka kruszymy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Robimy zaczyn. Odstawiamy na 10 minut. Żółtka ucieramy z resztą cukru.

    Masło topimy i studzimy.
  • Ciasto do wyrośnięcia 2. Do wyrośniętego lekko rozczynu dodajemy rozrobione z cukrem żółtka, jajko, resztę mąki, olej, przestudzone masło oraz aromat. Wszystko mieszamy łyżką lub ręką do całkowitego połączenia składników. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple na ok 30 minut do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto 3. Jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, dzielimy je na dwie części i każdą raz jeszcze wyrabiamy na blacie. Wałkujemy na prostokąt o długości keksówek i szerokości ok 20 cm.
  • Zwijamy nasze ciasto 4. Przygotowujemy orzechową wkładkę:
    Ubijamy pianę z białek z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy cukier, a następnie orzechy. Tak przygotowaną masą smarujemy przygotowane drożdżowe podkłady, uważając by masa nie przekraczała ok 1.5-2 cm do brzegów. Posypujemy rodzynkami i zwijamy do środka.

    Końcem rolady do spodu wkładamy do przygotowanych wcześniej keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, pamiętając by dobrze zlepić boki. Najlepiej zawinąć je również pod spód. Smarujemy odrobiną mleka wierzch i posypujemy delikatnie cukrem kryształem. Zostawiamy pod przykryciem w cieple jeszcze ok 20 minut do wyrośnięcia.
  • Pieczenie 5. Ciasta wkładamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na grzanie górne i dolne. Pieczemy ok 50 minut.
  • Gotowe:) 6. Wyrośnięte ciasta sprawdzamy wykałaczką czy są upieczone. Jeśli jest sucha- wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ciasta jeszcze na ok 15 minut w cieple. Dopiero później wyciągamy z foremek.

Porady

Przy wyrabianiu ciasta można spróbować dać mniej mąki, ok 450 g. Im jest jej mniej tym ciasto lżejsze. Ja tym razem dałam tyle, co w przepisie. Oczywiście mąkę należy przesiać. Należy również pamiętać że składniki do ciasta drożdżowego muszą mieć temp pokojową i jeśli trzymamy np jajka w lodówce, to wyciągnijmy je ok godziny przed planowaną pracą:) Jeśli wiesz, że Twój piekarnik lubi przypalać, pamiętaj, żeby po ok 25 minutach pieczenia przełożyć ciasto w drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować