Drożdżowy z Wielkopolski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ten region zawsze słynął z wypieków. Moja babcia, (miała 8 dzieci) piekła od razu 8 blach tego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto: 3 jajka
    ● 50 g drożdży
    ● szklanka cukru
    ● 3 szklanki mleka
    ● 1 kg mąki
    ● kostka masła
    ● bułka tarta
    Kruszonka: kostka masła
    ● szklanka mąki
    ● szklanka cukru
    ● jabłka

Drożdżowy z wielkopolski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy jajka,
    kruszymy drożdże, dodajemy
    pokrojone miękkie masło, posypujemy
    cukrem i polewamy
    zimnym mlekiem. Nie mieszamy!
    Zostawiamy na noc.
  • 2. Dodajemy mąkę, mieszamy.
    Wykładamy na blachę do
    podrośnięcia. Ciasto posypujemy
    tartą bułką. Jabłka obieramy,
    kroimy, układamy na
    cieście. Zagniatamy kruszonkę
    i posypujemy nią ciasto.
    Pieczemy 30 min w 180 °C.
    Posypujemy cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2008

Komentarze

Podobne przepisy