Drożdżowy z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z ,mleka,łyżki cukru ,łyżki mąki,drożdży zrobić rozczyn,zostawić do wyrośnięcia.Mleko musi być letnie.
Jajka ubić z cukrem ,dodać roztopiony tłuszcz z mlekiem (letni) rozczyn z drożdzy ,mąkę kieliszek wódki .Dobrze wyrobić i przykryć .Po wyrośnięciu kładziemy na blachę możemy poukładać jabłka lub ugotować budyń i ciepły nałożyć na placek .Następnie posypujemy kruszonką
Jeśli dodamy wódki ,mąki musimy dosypać ok 5/10dkg mąki
Kruszonka na placek -rozcieramy margarynę z cukrem i cukrem waniliowym,proszkiem do pieczenia ,wsypujemy mąkę łączymy i robimy kruszonkę.
Porcja na jedną blachę jak na zdjęciu
Komentarze