Drożdżowy warkocz z truskawkami

0 (0 ocen)

Przepyszne i mięciutkie ciasto drożdżowe ze smakowitymi truskawkami. idealny deser do popołudniowej kawki.

Składniki:

  • Ciasto:
    4,5 szkl mąki
    25g świeżych drożdży
    1,5 szkl ciepłego mleka
    2 jajka
    120g masła
    0,5 szkl cukru
    0,5 łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    ok 30 dag obranych truskawek
    mąka ziemniaczana do podsypania
    cukier do posypania
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowy warkocz z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wkruszyć drożdże, zasypać 2 łyżkami cukru i rozetrzeć. Wlać 1/2 szkl ciepłego mleka i dosypać 4 łyżki mąki. Dokładnie rozetrzeć i odstawić do wyrośnięcia. Dosypać resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, sól, resztę ciepłego mleka i jajka roztrzepane z cukrem. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Na prostokątnym kawałku ciasta ułożyć truskawki, podsypać mąką ziemn. 2. Ciasto podsypać mąką, szybko wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na prostokąt, który lekko oprószamy mąką ziemniaczaną. Ułożyć w rządku truskawki i posypać mąką ziemniaczaną i cukrem do smaku. Zwinąć roladkę. W ten sposób przygotować pozostałe kawałki ciasta.
  • Zapleść warkocz i odstawić do wyrośnięcia 3. Roladki zlepić z jednej strony i zapleść warkocz. Przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i posypać płatkami migdałowymi. W warkocz powtykać truskawki. Pozostawić na ok pół godziny. Piec ok 45 minut w 170 stopniach. Sprawdzić na środku patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Migdały Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować