Drożdżowy warkocz makowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Gdy drożdże ruszą dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Białko ubić z cukrami na sztywno. Dodać zmielone orzechy, bułkę tartą i wymieszać.
3.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4.Wyłożyć na stolnicę posypaną mąką i podzielić na dwa.
5.Obie części rozwałkować na kształt prostokąta i na jedno ciasto rozłożyć masę makową.
6.Przykryć drugim ciastem i rozsmarować masę orzechową.
7.Zwinąć w rulon tak jak roladę.
8.Ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół, zostawiając nie przecięte w jednym końcu.
9.Przełożyć pasy na kształt warkocza.
10.Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym białkiem. Zostawić kilkanaście minut do porośnięcia.
11.Piec 40 minut w temp 165stopni. Składniki lukru razem utrzeć i zimne ciasto polukrować.
Komentarze