Drożdżowy topielec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy , posypujemy 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki , zalewamy letnim mlekiem, mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po mniej więcej 15 minutach powinien być gotowy zaczyn. Mąkę mieszamy z zimnym masłem lub margaryną i jajkami. Wszystko razem tniemy i wyrabiamy ciasto. Ciasto mieszamy z zaczynem i znów wyrabiamy na gładką masę . Gotową kulę zanurzamy w zimnej wodzie i czekamy aż wypłynie. Kiedy to się stanie podsypujemy mąką, dodajemy cukier i znów wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy - najlepiej dużej bo ciasto mocno rośnie, nakładamy na wierzch maliny i przygotowaną ze 100g mąki, 50 g cukru pudru i 50g mąki kruszonki i pieczemy w 180C ( ja mam termoobieg) przez około godzinę.
Komentarze