Drożdżowy słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz grzybowy:
Pieczarki drobno siekamy. Dusimy na maśle, aż odparują. Do uduszonych pieczarek dodajemy pokrojone jajka. Doprawiamy solą i pieprzem.
2.Farsz cebulowy:
Cebule kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Lekko solimy. Dodajemy ocet i cukier. Dusimy kilka minut. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę.
3.Ciasto:
Z podanych składników robimy ciasto drożdżowe. Mąkę wsypujemy do miski. W mące robimy wgłębienie. Wkruszamy drożdże, dodajemy, sól i cukier zalewamy letnim mlekiem. Przysypujemy mlekiem. Odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto robotem lub ręcznie. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszej nadajemy kształt koła. Wykładamy farsze. Na środek pieczarkowy, a na brzeg cebulowy.
4.Drugiej części ciasta też nadajemy kształt koła i przykrywamy nią pierwszą. Zlepiamy brzeg. Na środek kładziemy miskę. Brzeg ciasta nacinamy tak jak widać to na zdjęciu. Każdą część odchylamy.
5.Zdejmujemy miskę i obsypujemy ciasto czarnuszką.
6.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 - 35 minut.
Można podawać zarówno na gorąco jak i po przestudzeniu.
Komentarze