Drożdżowy ślimak z cynamonem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Banalnie prosta a zarazem bardzo smaczna drożdżówka. Pochłonięta bardzo szybko z mleczkiem na śniadanko.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 20 g drożdży świeżych
    100 ml ciepłego mleka
    3 łyżki cukru
    50 g masła
    2 żółtka
    2 szklanki mąki pszennej tortowej
    dodatkowo:
    1 łyżka cynamonu
    3 łyżki cukru zwykłego
    2 łyżki masła

Drożdżowy ślimak z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijanie ciasta 1. Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
    Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
    W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy cukier i cynamon mieszamy i wylewamy na głęboki talerz.
    Z ciasta formujemy długi wałek, obtaczamy w mieszance cynamonowej.
  • ciasto w tortownicy 2. Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy ( o średnicy 20 cm.) wkładamy nasz wałek formując go w kształt ślimaka. Resztę mieszanki co nam zostanie możemy posmarować wierzch.
    Drożdżówkę wkładamy do piekarnika ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy przez 35 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy