Drożdżowy ślimak z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka kruszymy drożdże, wsypujemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).
Do ciasta dodajemy roztopione masło, żółtka, 2 łyżki cukru mieszamy dosypujemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
W rondelku roztapiamy masło, wsypujemy cukier i cynamon mieszamy i wylewamy na głęboki talerz.
Z ciasta formujemy długi wałek, obtaczamy w mieszance cynamonowej.
2.Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką tortownicy ( o średnicy 20 cm.) wkładamy nasz wałek formując go w kształt ślimaka. Resztę mieszanki co nam zostanie możemy posmarować wierzch.
Drożdżówkę wkładamy do piekarnika ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy przez 35 minut.
Komentarze