Drożdżowy przekładaniec

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Prosty, a zarazem efektowny drożdżowy placek z oryginalnym, owsianym wierzchem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500g mąki krupczatki

    25g drożdży świeżych

    1/4l mleka podgrzanego

    szczypta soli

    100g cukru

    65g oleju rzepakowego

    2 jajka

    3 łyżki płatków owsianych

    1 łyżka cukru brązowego

    1 łyżka oleju rzepakowego

    słoiczek konfitury z czarnej porzeczki Krokus

Drożdżowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić rozczyn z 1/3 ilości mąki, 1/2 ilości ciepłego mleka, łyżki cukru, drożdży i soli. Konsystencja powinna być gęstej śmietany. Odstawić aż drożdże zaczną pracować.

    Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, mleko, olej rzepakowy, 1 całe jajko i 1 zółtko. Wymieszać łyżką bądź ręką. Konsystencja będzie lekko luźna. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

    Białko jajka, płatki owsiane, łyżkę cukru brązowego i łyżkę oleju wymieszać.

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Na wysmarowaną, kwadratową blaszkę najpierw wykładamy 1 warstwę ciasta, potem 1/3 słoiczka konfitury, potem ciasto...itd...kończąc warstwą konfitury. Na wierzch wylać i rozsmarować mieszankę białka z płatkami owsianymi.

    Piec ok. 50 minut w temperaturze 200st.C.

Komentarze

Podobne przepisy